Alanya’nın Geleceği Umut Dolu…

Dün Alanya Sanayi ve Ticaret Odası’nın davetlisi olarak ilçeye ziyarette bulunduk. Oldukça canlı bir görünümde olan Alanya’nın 350.000 civarında olan nüfusuna, bir o kadar sayıda turist ve ziyaretçi ekleniyor. Yani en kalabalık zamanında ilçe bir ilin nüfusu kadar insanı barındırıyor desem yanlış olmaz.

Takriben 700’e yakın turistik tesisin yanında, kısa dönem kiralamalarla ilçenin ekonomisine katkı yapılıyor ancak, inşaat ve gayrimenkul ekonomiyi ayakta tutuyor. Ciddi bir enerji talebi var. Trafiğe kayıtlı 10.000 ‘e yakın araç var ancak sokaklar yabancı plakalı araçlarla dolu. Putin’in kısmı seferberlik çağrısından sonra buraya temelli kalmak için gelenlere yenileri de eklenmiş. Her yerde Ruslar ve Ukraynalılar var.

Alanya havalimanına yılda 1800 civarında iç ve dış hat seferi yapılıyor ve 250.000 kişi 2021 yılında hava yoluyla ilçeye gelmiş gözüküyor. Biri kamu diğeri vakıf olmak üzere iki Üniversitesi var. Tarım konusunda gelişmeye çok açık olan ilçenin en önemli ürünleri muz ve avokado. Ancak diğer tropik meyve ve sebzelere de yatırım yapmak arzusundalar. Ticaret gelişmiş durumda ancak ihracat fazla yaygın değil. Ne de olsa turizm sayesinde döviz geliri sağlanıyor diye firmalar büyük bir gayret göstermiyor gibi. Çünkü turistler ilçedeki alış verişin çok büyük bir kısmını gerçekleştiriyorlar.

Alanya İş Dünyası “burası Miami gibi olmakta” diye inşaat ve gayrimenkul faaliyetinin vardığı noktayı tanımlıyorlar. Ancak, söz konusu faaliyetler yavaşladığı zaman Alanya’nın gelir kaybını telafi edecek alanlara sahip olması şart. Gelir düzeyi yüksek olsa da, henüz Fransa’nın güneyindeki görünüme ulaşmamış durumda. Yine de Türkiye’deki birçok tatil noktasına göre çok güçlü bir altyapı ve üst yapıya sahip olduğunu söyleyebilirim.

“Kıran Kırana Seçim Var…”

Alanya’da hem belediye başkanlığı hem de sanayi-ticaret odası başkanlığı için heyecanlı bir yarış var. ALTSO için 4 aday, belediye başkanlığı için 3 aday yarışta. İlçenin her yerinde adayların projelerini anlatan afişler var. İş Dünyasının kanaat liderliğine soyunanlar bir süre sonra siyaset için de hazırlığa başlıyor gibi gözüküyor. İl olması da beklenen Alanya’nın vizyon değişikliğiyle birçok turistik yörenin önüne geçebileceğini söyleyebilirim.

Başkan adaylarından Bilal Gömeç, tarım-ticaret-sanayi’de yüksek teknolojinin kullanılması için Teknopark ve Üniversite işbirliğini düşünüyor. Bundan başka dijital kuluçka merkezlerinin kurulması için start verilecek. Bu arada gençlerin tarımdan uzak durması sorununu, teknoloji ile çiftçiliği yan yana getirerek çözmeyi düşünüyor. Drone kullanan, yazılımcı, inovatif gençlerin tarım sektörüne katma değer getireceğini düşünüyor.

Alanya’da şahit olduklarım İstanbul’da GYODER tarafından düzenlenen gayrimenkul zirvesinde yapacağım konuşmaya katkıda bulundu desem yanlış olmaz. Nasıl ki Arap Yarımadası “Petrolden sonra Orta Doğu” şeklinde araştırmalar yapıyor, biz de “gayrimenkulden sonra Türkiye” şeklinde alternatif senaryoları çalışmamız gerekir diye düşünüyorum.

 

Prof. Dr. Emre Alkin

Ara