Beklentiler bozuluyor….

Geçen hafta o kadar çok gelişme oldu ki, bazı haberler gözden kaçtı. Geriye dönüp haber ajanslarının yayınlarını incelediğimde karşıma bakın ne çıktı:

UBS yayınladığı bir araştırma raporunda, yıl sonu için Dolar/TL tahminini 8,60’tan 9,00’a çıkardığını belirtmiş. Ayrıca cari açığın, kötüleşen salgın koşullarının ve küresel vakalardaki artışın riskleri elle tutulur hale getirdiğini söylemiş. Hepimizin dikkatle baktığı PMI verilerine dikkat çekerek Türkiye Ekonomisinin güçlü büyüyeceğini belirten UBS, yapısal sorun olan cari açığın finansmanındaki zorlukların büyümeye zorluk çıkarabileceğinin altını çizmiş. Tipik rapor yazma tekniği diyelim. “Tavşana kaç, tazıya tut”.

İyi haberler de var elbette: Salgının yılın sonuna doğru yavaş yavaş azalacağını düşünen UBS, her yerde genişlemeci para politikalarının devam edeceğini ve bu koşulların TL’yi bir miktar rahatlatacağını, fakat ABD faizlerinde yaşanacak hızlı bir yükselişin TL üzerinde yeniden baskı oluşturabileceğini belirtmiş. Ben kendi fikrimi söyleyeyim: Fed 2022’nin ikinci yarısından önce faizleri yükseltemez. UBS’in uyarısı için “not ettik” diyorum ve diğer cümlelere geçiyorum.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun son karar metninden “gerektiğinde ilave sıkılaşma yapılacaktır” ibaresinin kalkmasının kalıcı yüksek enflasyona dair endişeleri artırdığını söylerken haksız değiller. Ancak metin sonradan değişikliğe uğradı ve piyasanın hoşuna gidecek kıvama getirildi. Bunu hatırlatayım. TCMB’nin Mayıs başındaki toplantısı herkes için artık kritik önemde.

“Merkez Bankası ciddiyeti elden bırakacak mı ?”

UBS dahil tüm yabancı kurumlar para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele için yeterince sıkı olup olmayacağına dair kuşku taşıyorlar. Ayrıca, düşük seviyedeki döviz rezervlerinin TL için bir diğer kırılgan nokta olduğu belirtiliyor. Bu arada, devam eden Kovid-19 salgınının Türkiye’deki turizm sektörünü sekteye uğratacağının altını çizen UBS, artan enerji fiyatlarının da Türkiye için negatif olduğunu ifade ediyor.

Hepimizin bildiği gerçekle alakalı bir uyarı ihmal edilmemiş raporda: “TL hızlı bir şekilde değer kaybederse yüksek faiz artışları gelebilir.”

UBS, 2021’in ikinci çeyreği için dolar/TL tahminini 8,00’den 8,30’a güncellerken üçüncü çeyrek için tahminini ise 8,30’dan 8,80’e güncellemiş gözüküyor. Tekrar hatırlatmak gerekirse, 2021’in dördüncü çeyreğinde dolar/TL kurunun 9,00 seviyesine ulaşmasını bekleyen UBS, 2022’nin ilk çeyreği için kur tahminini 8,90’dan 9,00’a revize etmiş gözüküyor.

Beklentilerin bozulması iyi bir haber değil. Dünkü yazımda belirttiğim seçeneklerden bakalım Merkez Bankası hangisini kullanacak ?

Prof. Dr. Emre Alkin

Ara