ABD ile başlayan gerginliğin bir kademe daha yukarıya taşınmış olduğunu fark ediyoruz. Özellikle Türkiye’den yapılan açıklamaların oldukça sert olduğunu da görüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müttefiklerimiz teröristlerin kıyafetleri üzerindeki bayraklarını ve işaretleri alsınlar, yoksa onlarla beraber toprağa gömülecekler” derken kast ettiği oldukça netti.
“Eğer Türkiye’nin sınırılarını, hatta sınırların içini tehdit eden terörist unsurların içinde müttefik ülkelerin personeli varsa acilen bölgeyi terk etsin, aksi taktirde olacaklardan biz sorumlu değiliz.” Verilen gerçek mesaj bu.
Belki de Rusya tarafı bu gelişmeyi önceden gördüğü için ABD’yi uyardı. Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov’un, ABD’nin dış politikada giderek “sığlaştığı” konusundaki uyarıları dikkat çekiciydi. Açıkçası Amerika’nın yepyeni bir kaosa zemin hazırlaması, Kudüs kararı ile ilgili yaşadığı hezimetin intikamı olabilir.
Ancak, bölgeye silah gönderme işi çok uzun zamandır planlı şekilde yapılıyor. Terörist unsurlara İŞID ile savaştıkları iddiasıyla silah vermek sonucunda Türk ve Amerika Askerleri tarihte ikinci kez karşı karşıya gelebilirler. İlki Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde gerçekleşmişti. Detayları Prof. Dr. Çağrı Erhan’ın “Türk Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Kökenleri” adlı kitabında bulabilirsiniz.
Açıkçası, uluslararası siyasette giderek yalnızlaşan ABD’nin giderek daha tehlikeli adımlar atacağını düşünüyorum. Kuzey Kore ve İran ile ilgili şimdilik ekstra bir gerginlik yok ancak, İsrail’in her an bölgede fitili ateşleyecek bir halde olduğunu görmek gerekiyor.
Bu gerginlikler sebebiyle Petrol Fiyatlarının da 70 Dolar seviyesine geldiği gözüküyor. Euro/Dolar paritesi ise 1.25′ e doğru hareketlendi. Bunun bir sebebi ABD’nin dış politikadaki sıkıntılı halleri, diğer sebebi ise Almanya’da Hükümetin kurulması için hareketlenmelerin başlaması.
Özetle, sıkıntılı günlerden geçiyoruz yine. Yatırımcıların fazla para bağlamadan işlem yapmalarıyla volatilitenin artması beklenebilir.
Prof. Dr. Emre Alkin