Bu sabahın gündemi enflasyon olacak. Birçok parametrenin enflasyona bağlı olarak bağımlı değişken hale geldiği bilinen bir gerçek.
“Enflasyon ne zaman düşer ?” cevabını aramaktansa, “hangi şartlar altında düşer?” diye sormak daha mantıklı. Hatta daha da ileri götüreceğim. Excel kullanmayı bilen herkes için en basit araştırma metodu şu:
TUİK’in açıkladığı aylık enflasyon rakamlarını Excel tablosuna dizip 12 aylık seri halinde formüle ettiğinizde, gelecek dönemlerde “hangi ay ne çıkarsa tek haneye geri düşer?” sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Sihir değil, keramet değil.
Bir de, her ne kadar rakamlar TÜFE ile birebir aynı çıkmasa da, trendin yukarı mı yoksa aşağıya mı olduğunu anlamak için İTO Geçinme Endeksine bakmak da faydalı olabilir. Aşağı yukarı her iki endeks de yıl sonunda birbirine yakın şekilde gerçekleşiyorlar.
Buradan hareketle, enflasyonun 2017 yılını tek hanede bitirmesinin imkansız olduğunu söylemek mümkün. Elbette geçen ayki orandan daha düşük çıkma ihtimali var ancak bu “radikal bir düşüş” için yeterli olmayacak.
Elbette 2018’de tek haneye düşmesi ihtimali var. Genel trend enflasyonun yaz aylarında düşmesi olduğuna göre, siz de Excel Tablosuna şimdiden dizmeye başlayın ve keyif olsun bundan sonraki aylarda beklediğiniz rakamları yazın. Hatta tek haneye hızla inmesi için aylık olarak hangi rakamların gerçekleşmesi gerektiğini düşünün ve tabloya yerleştirin.
Açıkçası, enflasyon konusunda tahmin yapıp bunu “sihirbazlık” tadında aktaranlar, yukarıda bahsettiğimden farklı bir metot uygulamıyorlar. Aslına bakılırsa birçok parametre için benzer bir metot uygulanabilir. Böylece “bilinmezlik denizinde” kendimize bir referans noktası yaratmış oluruz.
Prof. Dr. Emre Alkin