Merkez Bankası Siyasi Risk Almadı..

Merkez Bankası Siyasi Risk Almadı..

 

Salı günü Un sanayicileri ile bir araya geldik.1960’lardan beri Tarımın Milli Gelir içindeki payı sürekli düşerken, sürekli dalgalanan buğday fiyatlarına rağmen ayakta kalmaya çalışan iş insanlarıyla 29 Mayıs sabahı nasıl bir ekonomiyle karşı karşıya kalacağımızı konuştuk.

Hiç kimse mevcut ekonomik model ile bir yere varabileceğimizi düşünmüyor. Ancak bu konuda iktidarın nasıl ikna edileceği konusunda kimsenin bir fikri yok. Ben “Ekonomik Ve Sosyal Konseyin yeniden canlandırılması” fikrini ortaya attığımda mantıklı bulundu. Bir katılımcı “TOBB seçimleri biter bitmez mutlaka yapılmalı” deyince genel kabul gördü.

Özellikle Dolar/TL’nin farkı mecralarda farklı fiyatlamalara maruz kalmış olması iş insanlarını tedirgin ediyor. Bu durum tedarikçiler ve üreticiler arasında da kur anlaşmazlığı yaratmış durumda. “TCMB kuru + 1,5 veya 2.00” ya da “Falanca Bankanın Kuru + 1” gibi kotasyonlar reel sektörde kullanılmaya başlandı. Elbette tüm bunlar hem öngörünün azalması hem de fiyatlama davranışlarında daha fazla bozulma anlamına geliyor. Herkesin ümidi 29 Mayıs’ta bunların ortadan kalkması. Ancak ben fazla ümit vermek istemedim.

Eğer serbest piyasaya geçiş kademeli şekilde yapılmazsa büyük sıkıntı olacağı gibi, hükümet değişmezse dünkü raporda belirttiğim gibi, bu modeli farklı şekillerde sürdürmeye karar verebilir. O zaman çöm başka şartları konuşuyor olacağız. Bu sebeple “iş işten geçmeden serbest piyasaya geçiş için ikna turlarına başlayın” diye ikazda bulundum.

Bu arada, Dünyada faizler yükselmeye devam ederken Merkez Bankasının seçimleri riske sokacak bir karar vereceğini sanmıyordum. Hiçbir hareket yapmayarak, pratik davrandı. Faizlere dokunmadı.

Yine de bu yaklaşım piyasa için yeterli olmayacağı için, 29 Mayıs’tan sonra uygulanacak model hakkında moral bozacak bir basın metni paylaşmaması uygun olur diye düşündüm açıkçası. Metne bakınca öyle yapılmış olduğunu gördüm. Hayırlısı diyelim.

Prof. Dr. Emre Alkin

 

Ara