Zor günlerin insanı CFO’yu tanıyalım…

Seçimlerden önceki son raporu yazıyorum. Havalarda uçuşan anketler ve tahminleri bir kenara bırakıp sizlere önemli bir gözlemimi aktaracağım.

Önümüzdeki günler firmalarda en çok derdi çekecek olan kişiler CFO’lar. Yani Türkçeye uyarlanmış haliyle “Mali ve İdari İşler Sorumlusu”. Özellikle satılan maliyet fiyatı ve maliyeti arasındaki stratejileri idare etmekten sorumlu olan Genel Müdürün, geri kalan meselelerde güvenmesi gereken yegane kişi.

Söz konusu sorumlu kişi, günümüzde sadece muhasebeden ya da finansmandan sorumlu değil. Aynı zamanda risklerin takibinden de sorumlu. Hatta daha da ileriye gideyim. Bazen isan kaynağı ve teknolojik altyapıdan da sorumlu olabiliyorlar. Elbette ben bugünkü raporumda bu önemli kişinin ana fonksiyonlarına değineceğim.

CFO fonksiyonu esas olarak üç saç ayağından teşkildir. Muhasebe bunlardan sadece biridir. Bir de bilinmesi gereken şudur: Muhasebeci hep geriye doğru bakarak yaşar. Yani sürekli dikiz aynasını kollar. Vergi dairesine yani devlete karşı düzenli olmayı sağlar. Bir anlamda şirket içinde devlete çalışır. Bu sebeple Muhasebe, şirketi ileriye doğru götüren bir fonksiyon değildir. Ancak elzemdir.

Finans dediğimiz ikinci saç ayağı bazı şirketlerde “hazine” olarak da adlandırılır ve bazen de ayrı bir departman olarak değerlendirilir. Banka- kredi ve gelir-ödeme planlarını yapar. En önemli özelliği ileriye doğru bakmasıdır. Nakit akışlarından sorumludur ve bir şirketin olmazsa olmaz fonksiyonudur. Muhasebeyi dışarda bir firmaya vermek mümkündür ama finans departmanını asla kimseye güvenip “outsource” edemezsiniz.

“CFO’yu doğru yerde değerlendirmek lazım..”

Üçüncü saç ayağı raporlamadır. Raporlamayı muhasebeye bırakırsanız yöneticilere doğru ve zamanında bilgi aktaramazsınız. Çünkü muhasebe bir önceki ayı toplamakla meşguldur. Dolayısıyla yöneticilere raporlama yapan başka sistemlere ihtiyaç vardır. Aksi taktirde risk takibi mümkün olmaz. Büyüyen şirketlerin bir anda tarihten silinmesi hep bu sebeple olur. Raporlama tarafını muhasebeden bekleyen bir şirket sürekli tehlike altındadır. Teknolojiyi kullanarak bu riskleri azaltabiliriz.

Katılmadığım tek nokta CFO’ya yüklenen yeni görevler. Yani dijital dönüşüm ve insan kaynakları idaresi gibi. Yapay Zeka’nın gelişmesiyle beraber mevcudiyeti tehlikeye giren bu göreve farklı fonksiyonlar ekleyerek yaşatma çabası bakalım sonuç verecek mi ?

Seçimlerden sonra, CEO ya da Genel Müdürler rotayı belirlerken, CFO’ların taktik hamlelerle şirketleri dalgalı denizlerde yüzdürmeye çalıştığını göreceğiz.

Prof. Dr. Emre Alkin

Ara